понеделник, 6 май 2024 г.

Йенс Столтенберг призова за намаляване на напрежението в Косово

Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Важно е напрежението в Косово да бъде намалено, подчерта днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде Танюг.

„Разбира се, ние оставаме ангажирани с мандата на ООН. Също така увеличихме нашето присъствие, увеличихме частите на КейФОР в Косово, като отражение на повишеното напрежение,  на което бяхме свидетели през последните седмици. Това, което НАТО прави в Косово, е безпристрастно, въз основа на мандата на ООН, и нашето присъствие там е с цел да се гарантира свободното движение на членовете на всички общности“, каза Столтенберг.

На съвместна пресконференция с президента на Черна гора Яков Милатович той призова двете страни да се „включат в диалога добросъвестно“ и да се въздържат от едностранни действия, които биха могли допълнително да ескалират ситуацията в Косово.

Президентът на Черна гора Яков Милатович посочи, че Подгорица също призовава за деескалация на напрежението.

„Много се радвам да видя, че лидерите на Сърбия и Косово се срещат днес в Брюксел под егидата на диалога с ЕС и ние силно го подкрепяме. Мисля, че стабилността и просперитетът на нашия регион са важни, очевидно, и за Черна гора“, каза Милатович.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html