понеделник, 6 май 2024 г.

Урсула фон дер Лайен поиска допълнително 66 млрд. евро за периода 2021-2027 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поиска страните-членки да осигурят в бюджета на ЕС допълнително 66 млрд. евро за периода 2021-2027-та година. Тя поясни, че те ще бъдат насочени към три основни приоритета – Украйна, миграцията и конкурентоспособността, съобщи БНР.

Досега за Украйна от бюджета на ЕС са отпуснати 30 млрд. евро и това са абсолютно непредвидени разходи, каза Фон дер Лайен след заседанието на еврокомисарите. Тя подчерта, че те са направили, по думите й, „ограничено, но целенасочено предложение, което е абсолютно задължително по три въпроса – Украйна, миграцията и външните предизвикателства, запазване на конкурентоспособността“.

„За Украйна предлагаме финансов резерв от 50 млрд. евро за следващите 4 години заеми и безвъзмездни средства. Това ще даде преди всичко перспектива и предсказуемост за партньорите ни в Украйна, а също така ще подтикне и други донори да действат по същия начин“, поясни тя.

Мащабите на миграцията изискват спешни отговори, каза още председателката на ЕК и уточни, че за тази цел ще са необходими допълнително 15 млрд. евро. „В тази част предлагаме да подпомогнем финансово страните-членки, за да се укрепи управлението на външните ни граници. Трябва да работим по-интензивно с нашите съседи, за да насърчим икономическото развитие и да стабилизираме тези страни. Трябва да засилим международното ти партньорство и затова ни трябва допълнителен бюджет за сирийските бежанци в Сирия, Ливан, Йордания и Турция, за южния път на мигрантите, за Западните Балкани, за партньорите ни по цял свят, както и за да поддържаме способностите ни да реагираме на хуманитарни кризи и природни бедствия“.

Отделно 10 млрд. евро трябва да бъдат предоставени за развитието на модерни технологии. Не беше обяснено как ще бъде покрита разликата между необходимите общо 75 млрд. евро и поисканите от страните-членки 66 млрд. евро.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html