понеделник, 6 май 2024 г.

Президентът присъства на форума „Зеленият преход в страните от Централна и Източна Европа 2023“

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев присъства на откриването на международния форум „Зеленият преход в страните от Централна и Източна Европа 2023“ на 20 юни.

Фокусът на мащабната конференция, която се провежда за трета поредна година у нас, е поставен върху свързаността и сътрудничеството на държавите от Централна и Източна Европа в прехода към зелена икономика и устойчиво развитие, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Председателят на НС Росен Желязков също участва в събитието.

Конференцията бе открита от Гергана Паси.

Президентът заяви, че е горд с второто си участие в тази конференция. Той напомни, че няколко важни играча има в това страната ни да премине през зелен преход. Държавният глава не пропусна да спомене, че COVID, галопиращата инфлация и войната в Украйна са оказали голямо влияние на зеления преход. „Трябва заедно да търсим отговор на въпроси: Каква искаме да бъде България? Как да постигнем баланс?“, заяви Радев.

„Когато говорим за конкурентоспособност, винаги се сещаме за енергетиката“, напомни той и поясни: „Затова трансформацията в енергетиката е много важна“.

Президентът коментира какво сме преживяли заради войната в Украйна. Първо, припомни той, е бил шокът, после двустранното развитие.

Радев съобщи, че в България са наистина най-ниските цени на горивата.

Румен Радев припомни кое е най-голямото предимство на България – географското разположение.

Държавният глава отчете, че вече почти няма кола в Европа, в която да няма част, произведена в България.

Според него е съвсем логично страната ни да е водеща на Балканите в производството на батерии за коли.

Той напомни как страната ни се е превърнала в привлекателна точка за министрите на енергетиката, предаде репортер на NOVINI.BG.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html