неделя, 5 май 2024 г.

Антъни Блинкен ще обяви утре нов пакет помощ за Украйна

Антъни Блинкен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антъни Блинкен съобщи, че утре ще обяви нов пакет помощ за Украйна. От Лондон той отново потвърди американския ангажимент за подкрепа на Киев, предаде Ройтерс.

„Президентът Байдън заяви, че ще подкрепяме Украйна, толкова дълго, колкото е необходимо. Нашите две страни са твърди в този ангажимент“, каза Блинкен на пресконференция с британския си колега Джеймс Клевърли. „Ще продължим да изпълняваме този ангажимент, включително чрез нов солиден пакет американска помощ, който ще мога да обявя утре.“

Блинкен заяви, че САЩ и Китай са се обединили около мнението, че е нужно да стабилизират отношенията си.

„Според мен е очевидно, че и двете страни са съгласни с необходимостта от стабилизиране на отношенията ни, затова набелязахме конкретни области, в които диалогът и сътрудничеството биха могли да бъдат от полза за нашите две страни, а и за страните по целия свят“, посочи държавният секретар.

По думите на Блинкен възможна китайска военна и разузнавателна активност в Куба ще предизвика сериозно безпокойство във Вашингтон. Коментарът му беше направен след съобщението на в. „Уолстрийт джърнъл“, че Пекин възнамерява да разположи на кубинска земя нов военноучебен обект.

„Дадох ясно да се разбере, че евентуална военна или разузнавателна активност на Китай в Куба ще бъде сериозен повод за безпокойство“, заяви американският първи дипломат. „Това е въпрос, който ще следим изключително внимателно, и бяхме пределно ясни по въпроса. Ще защитим нашата родина и интереси.“

Блинкен направи цялостния си коментар за развоя на отношенията с Китай в контекста на посещението си в Пекин тези дни.

Днес при друга публична изява на американски официален представител САЩ отново изразиха позицията си, че е нужно каналите за комуникация между китайските и американските военни да останат отворени, въпреки че призив за това, отправен от Блинкен при визитата му в Пекин, беше отхвърлен.

Създаването на подобни канали за връзка между двете армии е от решаващо значение за намаляване на напрежението между двете световни сили, заяви Сара Беран, старши директор по въпросите на Китай и Тайван в Съвета за национална сигурност при Белия дом.

Беран говори на брифинг, който също беше посветен на визитата на Блинкен в Пекин.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html