понеделник, 29 април 2024 г.

Блинкън и Си Цзинпин с договорености по конкретни въпроси

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин заяви, че Китай и САЩ са постигнали напредък по редица въпроси по време на срещите на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Пекин, предава АФП, цитирана от БНР.

„Китайската страна изложи ясно позицията си и стигнахме до съгласие да продължим отношенията в духа на договореностите, които постигнахме с президента Байдън в Бали,“ изтъкна Си Цзинпин в хода на разговорите с Блинкън. Той добави, че двете страни са постигнали споразумение по някои конкретни въпроси.

Срещата между китайския лидер и американския първи дипломат се разглежда като специален жест и знак, че Пекин е готов да направи стъпки за снижаване на напрежението между съперничещите си световни сили. Това е първото посещение на американски държавен секретар в Китай от пет години. Визитата е обект на обширни коментари в американските медии с очакването, че ще допринесе за подобряване на отношенията.

Междувременно в Берлин германският президент Франк-Валтер Щайнмайер посрещна китайския премиер Ли Цян и призова за по-интензивен диалог между Вашингтон и Пекин.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html