неделя, 28 април 2024 г.

Хванатите край Трекляно сирийски трафиканти остават в ареста

Снимка: БНР/КИРИЛ ФАЛИН

Състав на Районен съд-Кюстендил постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ за четирима сирийци, задържани в Треклянско да превозват с 4 леки автомобила 19 граждани на Сирия и един афганистанец. Решението може да се обжалва пред Окръжния съд в 3-дневен срок.

Омар А., на 18 години; Мохамад Ф., на 40 г.; Ибрахим А., на 22 г. и Асаад А., на 42 години, са обвинени за това, че на 15 юни в района на село Добри дол, Община Трекляно (на около 10 кимометра от държавната граница със Сърбия), с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно – в нарушение на Закона за автомобилните превози, са подпомагали чужденци да преминат в страната в нарушение на закона.

От събраните по досъдебното производство доказателства, както и от показанията на разпитаните свидетели, макар и на този ранен етап от разследването, може да се направи обосновано предположение за авторство на деянието, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“. Съществува реална опасност да се укрият или извършат престъпление, пише в мотивите на съда.

Самите мигранти няма да бъдат подведени под наказателна отговорност, защото те са установени в 10-километровата гранична зона, не на самата граница, коментираха магистрати.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html