понеделник, 29 април 2024 г.

КЗП: Фирмите за бързи кредити масово използват нелоялни търговски практики

Стоил Алипиев
Снимка: БГНЕС

Фирмите за бързи кредити масово използват нелоялни търговски практики, каза в ефира на БНР председателят на КЗП Стоил Алипиев.

Започнахме кампания по преглед на общите условия на фирмите за бързи кредити и анализ на това доколко са защитени правата на потребителите. Според предварителните анализи в около 90% от случаите те използват нелоялни търговски практики. Започваме проверките на място, за да установим с документи и да може КЗП да се произнесе, отбеляза Стоил Алипиев.

По думите му потребителят трябва да има възможност да взима по-информирани решения. Информацията трябва да му се предлага по по-разбираем начин, така че те да са напълно наясно като вземат определена сума на кредит какво точно ще върнат реално.

„Започваме проверки, които ще доведат до реални санкции“, категоричен бе председателят на КЗП.

Алипиев подчерта, че са приключи прегледа на общите условия на телекомите. „Изпратили сме предписанията за това кои от клаузите сме счели за неравноправни, посочи той и добави, че са предписали да се промени искане на суми, обвързани не с конкретното плащане, необосновано високи неустойки, такси, които не са длъжни потребителите да плащат“, добави шефът на КЗП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html