събота, 27 април 2024 г.

В Мексико почина внукът на Лев Троцки, последният свидетел на убийството му

Домът в Мексико, където е убит болшевишкият функционер.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Всеволод Волков, който е внук на Лев Троцки, един от организаторите на Октомврийската революция през 1917 г., почина на 97-годишна възраст в Мексико, информира мексиканският в. „Хорнада“, като се позова на изявления на неговото семейство и приятели в социалните мрежи, съобщи БТА.

Волков е роден в бившия Съветски съюз през 1926 г., а през 1939 г. заедно с дядо си Лев Троцки пристига в Мексико, където учи химия. През 1990 г. внукът превръща семейния дом в мексиканската столица в дом-музей на Троцки, пише в. „Хорнада“. Вестникът отбелязва, че Волков е бил последният свидетел на убийството на Троцки през 1940 г. в Мексико.

Малко преди смъртта на Ленин през 1924 г. в комунистическата партия в Русия започва вътрешна борба за власт, в която Лев Троцки не успява да надделее. През ноември 1927 г. той е изключен от партията, а през 1929 г. е изгонен от бившия Съветски съюз. През 1932 г. Троцки е лишен и от тогавашното съветско гражданство.

През 1937 г. Троцки получава политическо убежище в Мексико, откъдето остро критикува политиката на Сталин. Скоро става известно, че в СССР по лично нареждане на Сталин се подготвя убийството му. На 24 май 1940 г. е извършен първият опит за покушение срещу Троцки, но той остава жив, въпреки ураганния обстрел с картечници на къщата, където е болшевишкият функционер в Мексико.

На 20 август 1940 г. обаче Рамон Меркадер, внедреният през 30-те години в близкото му обкръжение агент на съветските тайни служби, отива в къщата на Троцки под предлог да му покаже статия, която пише. Когато домакинът започва да чете, Меркадер му нанася по главата удар с ледокоп. На следващия ден Троцки умира от раната си. След ареста убиецът отказва да дава показания и е осъден на 20 години затвор, които изцяло излежава.

След освобождаването му на 6 май 1960 г. му е разрешено да се премести в Куба, откъдето тайно на кораб е прехвърлен в СССР. Дадено му е съветско гражданство и е награден с големи почести от КГБ. Работи като учен в Института по марксизъм при ЦК на КПСС.

Троцки е ликвидиран на 20 август 1940 г. по лично нареждане на Сталин.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html