неделя, 28 април 2024 г.

От края на юни в Испания отпада задължителното носене на маски в болниците

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Три години и половина след началото на пандемията от Covid-19 испанското министерство на здравеопазването обяви, че носенето на предпазни маски в болниците, социалните домове и аптеките вече няма да е задължително от края на месец юни, съобщава БНР.

Испания е една от страните, които пострада най-много през първата вълна на пандемията, но благодарение на строгите предпазни мерки и високия процент на ваксинация на населението успя да свали рязко броя на починалите през следващите вълни.

1221 дни, толкова продължи пандемията от Covid-19 от началото до официалното ѝ прекратяване от Световната здравна организация на 5 май тази година. На испанците обаче им трябваше още почти месец докато решат да премахнат задължителното носене на маски в болниците, домовете за възрастни хора и аптеките.

На Междутериториалния съвет по здравеопазване, на който присъстват представители на централното и регионалните правителства беше уточнено, че въпреки постоянно намаляващия брой на инфекциите в страната, това „не е обикновено заболяване“ и че трябва да продължи да се контролира от здравните власти.

Само за последната седмица на пандемията СЗО потвърди 630 000 нови случая и 3 500 починали, което според епидемиолозите е пряко доказателство, че дори и в намален мащаб, опасността все още съществува.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html