понеделник, 29 април 2024 г.

Ковачев за РСМ и Германия: Толкова да е несигурна в идентичността си, че да моли друга държава

Снимка: novini.bg

Бундестагът гласува късно снощи предложение на депутатите от управляващата коалиция Германия да подкрепи активно Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз.

Евродепутатът Андрей Ковачев определи решението на германския Бундестаг като странен феномен: една държава да е толкова несигурна в своята идентичност, език и култура, че да трябва да моли друга държава с политическо решение на законодателен орган да признае езика, културата и идентичността ѝ, заявява Ковачев. В Скопие искат да покажат историческа последователност, коментира евродепутатът:

“Германският парламент по настоятелна молба на министър-председателя в Скопие прие една резолюция, която има за цел да помогне за започването на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония. В това няма нищо лошо. Проблемът, или по-точно странният феномен е, че те се молят на друга държава да признае в решение на Парламент това, че македонският език, култура и идентичност съществуват. Аз нe съм чувал за друг подобен феномен на нашата планета, където една държава да е толкова несигурна в своята идентичност, език и култура, че да трябва да моли друга държава с политическо решение на законодателен орган да признае езика, културата и идентичността.

Нашите колеги, съседи и приятели в Скопие не би трябвало да се притесняват от това, че имат съвременна идентичност, език и култура, но аз разбирам, че те искат да покажат някаква историческа последователност или исторически контуитет, който е различен от българския. Това е основата на нашия проблем, от там идват и дискриминацията, и говора на омразата, и всички проблеми, които имаме. Те не са двустранни проблеми, те са проблеми, свързани с основни човешки права и европейски ценности.

Призовавам отново и управляващите, и опозицията в РСМ да проявят смелост и мъжество, и да не продължават инерцията от времето на Титова Югославия. Да си помагаме заедно, да бъдем колкото се може по-бързо заедно в ЕС, както правят Румъния и Молдова, както прави Гърция с Кипър. Ние трябва да сме заедно в ЕС, и това може да стане само на базата на приятелство, на добросъседство, с изпълнение на подписания договор от 2017 година между премиерите Зеав и Борисов, както и добра воля. Пожелавам на нашите съседи наистина да преодолеят всички пречки и да могат колкото се може по-бързо да станат членове на ЕС заедно с нас.

Искам да благодаря на колегите от Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз в Бундестага, че не подкрепиха тази социалистическа резолюция и по този начин не допринесоха още повече за усложняване на нашите отношения. Всички ние – ХДС, ХСС и ние в България искаме преговорите да започнат колкото е възможно по-бързо и да бъдат преодолени всички пречки”, заяви Ковачев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html