понеделник, 29 април 2024 г.

Германия подкрепя РСМ: България да се въздържа от допълнителни условия

Снимка: Архив

Вчера премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски преди официалното откриване на Преспанския форум за диалог 2023 г. се срещна със специалния представител на правителството на Федерална република Германия за Западните Балкани Мануел Сарацин, съобщи МakFax, цитирана от агенция Фокус.

На срещата е подчертана ясната подкрепа от Германия за по-нататъшния напредък на страната в европейската интеграция.

На срещата е подчертано, че Северна Македония признава уникалните шансове за европейските перспективи за македонските граждани, както и приноса си към настоящия геополитически контекст и стабилността на Европа.

По-рано ГСДП, Съюз 90/Зелените и Свободната демократическа партия в Германия, са искали „активно да подкрепят Северна Македония по пътя й към Европейския съюз. В приложение (20/7203 ) те призовават федералното правителство, наред с други неща, „да провежда двустранна кампания и в Съвета на ЕС за преговори със Северна Македония и се позовава на безпрецедентната готовност на страната за европейска интеграция, която е пример за подражание за целия регион“. Предложението е  обсъдено за първи път в дневния ред на пленума на Бундестага на 15 юни.

Докладът за страната, публикуван от Европейската комисия като част от пакета за разширяване на ЕС през октомври 2022 г., свидетелства за добър напредък на страната в ключовите области, пишат евродепутатите. „Въпреки това се опасяваме, че предишният процес на разширяване на ЕС може отново да спре, след като въпросът с името с Гърция е изяснен поради двустранни конфликти, този път с България. „Съгласно компромис, постигнат от Съвета със Северна Македония през лятото на 2022 г., предпоставка за всички по-нататъшни стъпки към интеграция е конституционна поправка, която предвижда включването на групата от българско население в конституцията на Северна Македония наред с други вече споменати групи, и което изисква мнозинство от две трети в парламента на Северна Македония.“

Федералното правителство трябва да „насърчи Северна Македония да положи всички усилия за създаване на условия за отваряне на първите преговорни групи, особено прилагането на компромиса от лятото на 2022 г. От друга страна, тя трябва да призове България да подкрепи пътя на Северна Македония към ЕС в рамките на постигнатия със Съвета компромис и да се въздържа от допълнителни условия“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html