неделя, 28 април 2024 г.

ИТН иска първо да види предложенията за промени в Конституцията, преди да приеме среща по темата

Ивайло Вълчев

ИТН все още не са получили покана за среща във връзка с проект за промени в Конституцията. Това заяви в кулоарите на Народното събрание Ивайло Вълчев, заместник-председател на парламентарната група на партията.

Ако се стигне до разговор, бихме предпочели да стане обратното – не първо да говорим по принцип и след това да виждаме за какво става дума, а да видим техните предложения, обясни той. И отбеляза, че така или иначе „Продължаваме промяната – Демократична България“ вече имат партньор, с когото да правят конституционни промени, и едва ли ще имат нужда конкретно от подкрепата на ИТН. По принцип, преди да приемем такава среща, бихме искали да видим първо техните предложения, за да избегнем поредната формална среща в този парламент, в която едни хора първо се виждат, после си обещават да се видят тогава, когато ще има да се върши работа, добави Вълчев.

Той посочи, че ИТН също имат свои идеи за промени в основния закон, като припомни събирането на подписи за референдум за президентска република.

Време е фигурата на главния прокурор да бъде подложена на избор – такъв, какъвто е и за президента, посочи още депутатът. Конституцията не е лексикон, в който пишеш „да“, „не“, „такива са желанията ни“, а нещо, което трябва да се напише, да остане в бъдещето, коментира Ивайло Вълчев.

За ветото върху текстове от Закона за съдебната власт, свързани с изваждането на Националната следствена служба от прокуратурата, Вълчев заяви, че президентът има формалната причина да ги върне. Но при повторното им гласуване ИТН ще са отново „за“ следствието да е вън от прокуратурата. Нашето виждане е, че не е хубаво в едни ръце да се съсредоточава твърде много власт, уточни Вълчев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html