събота, 4 май 2024 г.

Гешев прави партия, краде хора от „Възраждане“

Константин Каралийски за в. „Галерия“

Иван Гешев почти сигурно прави нова партия, научи „Галерия“ от отлично информирани източници в Съдебната палата. Съвсем доскоро главният прокурор искрено се колебаел дали да влиза в политиката, но последните събития и предсрочното му освобождаване от поста категорично наклонили везните в тази посока.

Неслучайно в близки до Гешев медии излезе социологическо проучване от неназована агенция, че 55% от българите одобрявали дейността му от последните дни. Странен обрат, предвид факта, че според официалните изследвания обвинител номер 1 доскоро имаше мижаво одобрение от едва десетина процента. Активизира се и тролската мрежа в социалните мрежи, която възторжено възхвалява главния прокурор. Целта на мероприятието е да вдигне спихналия рейтинг на магистрата.

Новата формация на Иван Гешев щяла да е с патриотична насоченост, твърдят източниците ни. Затова и в последните си изяви той прави патриотарски изказвания в стила на „да живее България“. Знаме на формацията ще е митичният прокурор Джовани Фалконе, когото Гешев цитира под път и над път, нищо, че понякога го бърка със съдия. Основните лозунги ще са свързани с битката с престъпността, олигархията и „политическата мафия“ – все теми, по които главният прокурор се упражнява от доста време насам. Една нова патриотична партия, оглавена от Иван Гешев, категорично ще открадне гласове от „Възраждане“, твърдят социолози. Не всички симпатизанти на Костадин Костадинов са крайни русофили, а и с последните си изцепки в парламента формацията му губи фенове.

Самият Костадинов е наясно, че евентуална партия на Гешев ще открадне част от електората на „Възраждане“. Той обаче ще се прави на ни лук ял, ни лук мирисал, защото главният прокурор държи на трупчета делото му за злоупотреба с партийна субсидия.

Формално погледнато, посолствата също не са против Гешевите политически амбиции, защото те ще отслабят проруската партия на Костадинов.

Папките с дискредитираща информация за политици и бизнесмени в шкафчето на главния прокурор са друг коз, заради който той поглежда към политиката. С тези „опасни“ документи не е трудно да се намерят спонсори от средите на едрия бизнес. Политиката е единственото сигурно убежище за Гешев, защото ще му гарантира и един вид имунитет. Всяка атака срещу него ще се представя като политическа репресия, коментират източниците ни.

Самото решение за отстраняване на Гешев бе взето в негово отсъствие с 16 гласа „за“ и 4 „против“. Така той си спечели незавидно място в историята, защото стана първият главен прокурор, който е освободен предсрочно, и то с мотив „уронване на престижа на съдебната власт“. Видимо изнервен, обвинителят напусна предсрочно заседанието, защото трябваше да пътува до Страсбург, където да говори пред евродепутати за корупцията по високите етажи у нас. Той анонсира, че на 13 юни ще направи „много интересно“ изказване пред Европарламента. Наблегна специално на датата, на която, както е известно, е роден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Нищо подобно обаче не се случи! Изслушвантето на Гешев в мониторинговата група към комисията ЛИБЕ продължи едва 20 минути.

По брюкселските стандарти това означава, че евродепутатите тотално са отсвирили българския главен прокурор. От самото изслушване не излезе нищо интересно.

„Ще изчакам решението на президента Румен Радев за указа за отстраняване. Ще изчакам решението на Конституционния съд. Каквото имам да казвам, ще го кажа в България“, обяви Иван Гешев след кратката си среща с евродепутатите.

Оттук насетне според Конституцията топката е в полето на президента Румен Радев. Именно той трябва да реши дали да подпише указа за предсрочното освобождаване на Гешев, като разписан срок за това няма. Радев може да върне казуса за ново разглеждане във ВСС, но трябва да го направи мотивирано и само веднъж. Главният прокурор е изпратил и питане може ли състав на ВСС с изтекъл мандат да го маха от поста му, а конституционалистите също могат да се забавят с решението си. Според юристи, президентът може и да протака подписването на указа за Гешев, като се аргументира, че изчаква решението на Конституционния съд. Предстои да видим, но отсега е ясно, че постът главен прокурор едва ли ще продължи да съществува в този си вид. Обмисля се правомощията му да бъдат орязани и дори изобщо да се премахне тази длъжност от съдебната власт.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html