четвъртък, 2 май 2024 г.

Докладът „Партигейт“: Джонсън умишлено е подвел депутатите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доклад на Комисията по привилегиите във Великобритания заключи, че бившият премиер Борис Джонсън умишлено е подвел депутатите Камарата на общините по скандала „Партигейт“, което е изключително сериозно провинение, съобщава БНР.

В доклада на седемчленната комисия, в която преобладават депутати от Консервативната партия на Борис Джонсън, се казва, че той умишлено е подвел парламента, оспорил е работата на комисията и е бил „съучастник в кампанията за злоупотреби и опит за сплашване на комисията“.

Бившият министър-председател подаде оставка като депутат миналия петък, което бе преценено като изпреварващ ход в очакване на негативния доклад, което би довело до принудителното му отстраняване. Комисията по привилегиите постановява, че на базата на провиненията му той по принцип подлежи на отстраняване от Камарата на общините за 90 дни.

Препоръчва се на Джонсън да не се дава пропуск за достъп до парламента, на какъвто по принцип имат право бивши членове на Камарата на общините. Отчита се, че досега няма прецедент министър-председател да е подвел Камарата на общините.

Бившият премиер нарече случващото се „цирк“, но политическите наблюдатели коментират, че заключенията на комисията са надхвърлили очакванията за това колко накърняващи ще бъдат те за Борис Джонсън.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html