понеделник, 6 май 2024 г.

Говедовъди поискаха повече субсидии за малките ферми

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавата трябва да подпомогне малките производители, защото когато те станат повече, за големите ще има конкуренция на пазара. Това поискаха от Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ).

Изпълнителният директор на браншовата организация Михаил Михайлов припомни, че у нас се произвежда по 1,2 кг на човек от населението годишно в България. „Затова е съвсем нормално да се появяват развалени меса, защото те са замразени, размразяваме ги един път, втори път, кой знае през колко тирове и хладилници минават, каза той по време на конференция част от поредицата на Сдружение „За достъпна и качествена храна“.

Според Михайлов друг основен проблем е, че нямаме специализирани породи за месо – имаме 90 000 крави, които обявяваме за месо, от тях само 14 000-15 000 са истински месодайни крави, които заслужават интерес. Важен въпрос според Михайлов е и системата за изкупуване на месо. Той цитира статистика, според която 36 000 бройки са заклани в нашите кланици. „От 550 000 говеда само 36 000 са минали през кланиците и въпросът е къде са другите“, попита изпълнителният директор на НСГБ. По думите на Михайлов съществува и проблемът с прекупвачите. Той отново даде за пример Румъния, където ги премахват, но нашите наредби принуждават фермерите да работят с тях.

„За голяма част от потребителите не е ясно какво консумират. Ако на даден продукт пише, че е произведен по БДС, това не значи, че суровините са български. Затова от години се борим да се промени Българския държавен стандарт, като задължително за неговите условия трябва да бъде суровината да е с произход България“, сподели Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html