събота, 4 май 2024 г.

За 3 месеца забраниха колите около Седемте рилски езера

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Движението на автомобили под и в района на Седемте рилски езера се забранява за срок от три месеца, през летния сезон. Това пише в заповед издадена от Регионалната агенция по горите в Кюстендил. Всяко лято полицията и патрулите на Национален парк „Рила“ хващат нарушители, като глобата е до 5000 лева. Целта на забраната е за опазване на терените по циркуса и за не се замърсява района на езерана.

Заповедта за спиране движението на МПС под и в района на Седемте езера е от 9 юни и, ако не бъде обжалвана, ще влезе в сила в 14-деневен срок. Забранява се движенето на джипове, АТВ-та и други превозни средства до 17-я стълб на седалковия лифт, а над него не могат да се движат никакви МПС дори и специализирани.

Допреди 2-3 години тази заповед се нарушаваше ежедневно от превозвачи, които взимат по 30-40 лева на курс за превоз на туристи или багажа им. При полицейска проверка джип прегази крака на един от проверяващите полицаи по-миналото лято. Контролът се осъществява от полицията, патрулите на НП „Рила“, Агенцията по горите, дори и НАП и ДАИ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html