понеделник, 29 април 2024 г.

В Страсбург изслушват Гешев и заместник съдебния министър за знакови дела у нас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Европейския парламент в Страсбург а развитието по знакови дела в България днес ще бъдат изслушвани отстраненият главен прокурор Иван Гешев, както и заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев, съобщава БНР.

Изслушването става само ден, след като Висшият съдебен съвет отстрани Гешев от поста му с голямо мнозинство. Самият той не присъства на заседанието, тъй като пътуваше за Страсбург. На изслушването ще присъства Мари-Елен Буланже, изпълняващ длъжността директор по международните измерения на правосъдните политики, върховенството на закона и равенството към Европейската комисия, както и Давид Долидзе от групата „Държави срещу корупцията“, по-известна като ГРЕКО.

Според евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева, която е и българският представител в мониторинговата група, евродепутатите в нея ще настояват за конкретни отговори по разследванията за корупция по високите етажи на властта като Барселонагейт“ и снимките с кюлчетата в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Йончева припомня, че е в контакт с испанския главен прокурор, който се занимава с „Барселонагейт“.

Мониторинговата група ще настоява ГРЕКО да отговори дали ще вземе отношение по делата, ако в България продължава буксуването по тях.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html