събота, 27 април 2024 г.

Траур на 14 юни в Италия за Берлускони и държавно погребение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия организира държавно погребение за бившия си премиер Силвио Берлускони, който почина на 86-годишна възраст. Погребението ще бъде в сряда в Миланската катедрала. Берлускони – лидер и основател на коалиционната в настоящото правителство партия „Форца Италия“, е бил четири пъти министър-председател.

Ковчегът с тленните останки на милиардера беше посрещнат с аплодисменти край вилата му в Аркоре от стотици присъстващи, с много цветя, знамена на партията му „Форца Италия“, на футболните клубове „Милан“ и „Монца“, на които той бе президент. От съображения във връзка с обществения ред няма да има поклонение в телевизионно студио на „Медиасет“. Погребението му е в сряда в катедралата на Милано. Службата ще води архиепископът на града монсеньор Марио Делпини, в присъствието на държавния глава Серджо Матарела.

На този ден е обявен национален траур. В израз на траур знамената на Италия и на Европейския съюз на правителствената сграда „Киджи“ в Рим са вече свалени наполовина. Камарата на депутатите преустанови работа за два дни, а Сенатът, в който бе настоящ представител Берлускони, ще стори това в деня на погребението.

Президентът на Италия Серджо Матарела направи изявление, в което посочи, че Силвио Берлускони бе велик политически лидер, белязал историята на италианската република, „оказвайки влияние върху парадигмите, използването им и езика“. Владимир Путин каза, че се възхищавал на мъдростта на бившия италиански премиер – „скъп приятел“ за него, а папа Франциск изтъкна енергичното политическо присъствие на Силвио Берлускони.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html