неделя, 28 април 2024 г.

В Норвегия бойкотират фирма имаща бизнес в Русия

Една от най-големите корабни компании в северната страна също се включи в бойкота.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

„Монделиз интернешънъл“ (Mondelez International) е подложена на все по-сериозен натиск в скандинавския регион, тъй като компанията продължава да поддържа бизнеса си в Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Авиокомпаниите САС (SAS) и „Норуиджън еър“ (Norwegian Air), жп дружеството Ес Джей (SJ), хотелската верига „Строубъри“ (Strawberry), супермаркетите „Елшоп“ (Elkjop), корабоплавателната компания „Фиорд лайн“ (Fjord Line) и норвежката футболна асоциация през последните дни обявиха, че спират да продават продуктите на „Монделиз“. Те посочиха, че решението им идва, след като миналата година украинската Национална агенция за предотвратяване на корупцията включи „Монделиз“ и други фирми в черния си списък.

„Кооп Норге“, втората по големина верига за търговия на дребно в страната, обяви, че ще поиска съвета на правителството, преди да реши дали да вземе подобно решение.

„Монделиз“, която произвежда добре познатите марки „Орео“ и „Тоблерон“, но и десетки други, е широко представена в Норвегия и Швеция посредством местните производители на шоколадови изделия „Фрея“ (Freia) и „Марабу“ (Marabou).

„Монделиз“ обяви, че иска среща с норвежкото правителство, за да обясни позицията и изтъкна, че не продава в Норвегия стоки, произведени в Русия. Компанията допълни, че поддържа „ограничен“ бизнес в Русия, спряла е инвестициите и рекламата и е осъдила инвазията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html