понеделник, 29 април 2024 г.

Наивни клиенти кълват на обяви менте

Снимка: БГНЕС

Васил ТАШЕВСКИ, за в. „Галерия“

Наивни клиенти стават жертва на оферти за продажба или наемане на несъществуващи жилища, алармират от Националното сдружение Недвижими имоти“ (НСНИ).

„Идеята е да се вземе телефонът на човека, който се обажда и да започнат да предлагат други неща, което е нелоялна практика“, обяснява Добромир Ганев, председател на организацията. „За това е хубаво купувачите или продавачите да си избират доверен брокер. Не да се търси обява по цена, която често е измислена, като и офертата може да се окаже с невярна информация. Брокер е хубаво да се търси с препоръки от други хора и дори може и с директни разговори с много посредници, за да се намери подходящият от тях, който познава всички добри и лоши практики на пазара. Това е отговорността и на потребителя, за да не попадне в ръцете на нелоялни посредници. Когато питаме хора защо звънят на обява, която според параметрите си не може да бъде реална, те отговарят: Да не се мина. Това е

нормална човешка реакция, породена от алчност,

смята Ганев.

Според него разликата между професионалистите и другите в този бизнес е, че първите поставят напред винаги интересите на клиента си. „Във всяка развита държава в етичните правила на посредниците при сделките с имоти е записано именно това. НСНИ прави всичко възможно да се регулира пазара на имоти и така да се защитят потребителите, защото и имиджът на професията зависи от това. Не може човек, който излиза на имотния пазар веднъж в живота си, да знае всичко. Това не като да се купуват вафли или картофи. Продавачите или купувачите трябва да знаят, че посредническият процент, който договорят да плащат включва много услуги, а не само отиването с брокера на оглед на имота. Потребителите трябва да се научат

да питат брокера какви услуги ще получат

срещу въпросния процент и като чуят офертата му – да преценят дали това ги устройва. Има достатъчно професионалисти на пазара и е редно да се ползват техните услуги. Чудно е защо хората се доверяват на случайни посредници. Нелогично е, защото за адвокати, лекари и майстори винаги търсим много мнения“, казва шефът на НСНИ.

Според други брокери от столични агенции към 5-10 на сто от офертите за продажба или наемане на жилища са подвеждащи или направо фалшиви, като за квартирите са повече.

„Поне една десета от обявите за продажба или наемане на жилища в интернет са менте или не са актуални“, смята собственикът на агенция Константин Пандов. „При наемите подобни зарибяващи оферти са доста повече и над 20%. Обикновено се пише малко по-нисък наем на квартирата, като се акцентира на по-хубави снимки и

когато някои се обади те му предлагат друго.

Някои от брокерите пък си позволяват да илюстрират обявите си с фалшиви или направо с чужди снимки. Засичали сме едни и същи фотоси за имоти в най-различни квартали на София. Винаги се оправдават, че въпросният апартамент от обявата е вече зает или имало проблеми с него. Обикновено обект на подобни оферти са основно търсените квартали с повече ново строителство, които са харесвани от по-младите. Много трудно може да се разпознае фалшивата обява. Изходът е с някакви законодателни решения“, пояснява Пандов.

Според Даниела Грозева от друга столична агенция има обяви озаглавени „най-добрият етаж“, „най-добрата цена“ и с други интригуващи изрази, но на посочения телефон

по цял ден никой не отговаря на позвъняванията.

В най-добрия случай, чак на другия ден връщат обаждане, но се оказва, че въпросната оферта вече не е актуална, но можело да се предложи нещо друго. Със сигурност поне една от 20 обяви е невярна. С подобни трикове се правят опити да се зарибяват клиенти основно за имотите от среден клас. Най-честата схема е такива обяви да се съобразяват според района. Например в някой квартал най-много се търсят нови завършени жилища и се пускат хубави снимки, дори се оферира адекватна цена, привлекателна квадратура“, обяснява тя. „При скъпия сегмент почти няма фалшиви обяви. Там обаче, в повечето случаи, брокерите не работят със свои колеги, а само с частни лица, които са потенциални клиенти и не допускат други посредници до оглед. Това води до забавяне на сделките“, допълва Грозева и съветва хората, които възлагат да им се намери купувач или наемател да запишат в договора с брокера си, че имотът ще бъде предложен на всички потенциални клиенти. И това трябва да се докаже, че се работи за сделка. Освен това продавачите често с право записват в договора, че съответният брокер представлява само него, за да не се изкушава посредникът да иска комисионна и от купувача. В такъв случай добрата практика е в обявата да се запише, че купувачът не дължи нищо на брокера и по-този начин се ускорява реализацията на имота“, пояснява Грозева.

От НСНИ давата няколко съвета за предпазване от менте оферти. Един от тях е, че

агресивните посредници са рискови.

Агресивното им поведение означава, че се прилага нелоялна търговска практика, смятат от НСНИ. На сайта на сдружението са описани и останалите белези на подобни похвати, които крият рискове за потребителите.

Вторият признак е използването на фалшива и подвеждаща реклама и манипулиране на данните за имота. Третият е скриването или промяна на съществена информация, касаеща имота и подготвяната сделка. Промяната на офертата на собственика без неговото знание също е такъв признак.

Друг способ на нелоялната практика е „затварянето“ на офертата във фирмата, като по този начин тя става недостъпна за потенциални купувачи или наематели. Целта в случая е получаване на двойна комисиона.

От Комисията за защита на потребителите (КЗП) от своя страна уточняват, че в контролното ведомство има постъпили сигнали за подобна нелоялна практика, но те не са много и

броят на санкционираните посреднически фирми в сегмента е под 10.

„Сигналите очертават една тенденция на заблуждаване с невярна информация за площта на имота, неговото местоположение, дори и за практическото му съществуване, което е способ за привличане на потребителя да ползва услугите на съответния посредник. Подобно поведение при всички положения се квалифицира като нелоялна търговска практика“, поясни председателят на КЗП Стоил Алипиев. „Част от сигналите са за вземане на пари за недоставени услуги“, поясни още той. Ръководителят на КЗП описа случай, при който клиент на посредническа агенция е дал депозит под условие, сделката е пропаднала, но парите не са му били върнати. По думите му, в замяна въпросната фирма е принуждавала потребителя да ползва услугите й. „КЗП се е произнесла по такъв случай за използване на нелоялна търговска практика“, поясни Алипиев. Той уточни, че комисията не може да накара нелоялните търговци доброволно да върнат парите, като в този случай пострадалите потребители би трябвало да се обърнат към съда.

Алипиев припомни, че санкциите за нелоялна търговска практика варират от 3000 до 50 000 лв. „Всеки, който попадне на фалшива имотна обява, може да подаде сигнал в КЗП“, каза още той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html