четвъртък, 2 май 2024 г.

Пратеникът на папа Франциск заминава на двудневна визита в Киев

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският кардинал Матео Дзупи, на когото папа Франциск възложи задачата да проведе мисия за мир в Украйна, днес и утре ще бъде в Киев, предадоха световните агенции.

„Основната цел на тази инициатива е да се изслуша в дълбочина позицията на украинските власти по въпроса за възможните пътища към справедлив мир и да се подкрепят жестове на хуманност, които биха могли да намалят напрежението“, се посочва в прессъобщение на Светия престол.

От самото начало на войната Франциск и Ватиканът се опитват да предложат помощта си като евентуални посредници за мир, но досега усилията им не постигнаха успех, отбелязва Ройтерс.

Дзупи произхожда от „Общността на свети Егидий“ – светска католическа организация, базирана в Рим, която се бори за мир и справедливост по света. През 1992 г. тя посредничи за сключването на мирното споразумение, сложило край на гражданската война в Мозамбик, в която загинаха около един милион души, а близо четири милиона бяха разселени.

Понтификът ръкоположи Дзупи за кардинал през 2019 г., а миналата година той бе избран за ръководител на Италианската епископска конференция.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html