петък, 3 май 2024 г.

Кой стои зад записите срещу „Промяната“

Росен Димитров и Борис Йорданов за в. „Галерия“

След „оня списък“ българският политически фолклор вече роди и „оня запис“. В петък, 26 май, депутатът Радостин Василев пусна прочутите записи от заседанието на „Продължаваме промяната“ и уж договореното ротационно правителство отиде във фризера, след като от ГЕРБ обидено заявиха, че замразяват преговорите за кабинет с втория мандат. 

Едва ли някой вярва, че Руди Гела, както наричат плевенския адвокат, е извадил „оня запис“ от романтични подбуди. Но кой стои зад внезапната му активизация, която може да прати страната към поредните предсрочни избори? Източници на „Галерия“ от Народното събрание коментираха няколко версии, които упорито се носят сред депутатите. 

Според една от хипотезите Василев играе задкулисно за отбора на ГЕРБ. Хората на Борисов  имат с какво да го държат от периода му в спортното министерство, където депутатът номад колеше и бесеше няколко месеца като министър. 

Радостин Василев вдигна топката на Борисов на празна врата, както се казва във футбола. Привидно преговорите са замразени, но от паузата на полувремето печели ГЕРБ, а „Промяната“ плаче в съблекалнята. Това стана ясно във вторник, когато Мария Габриел и Томислав Дончев съобщиха, че преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за съставяне на правителство не са пропаднали необратимо. Габриел и Дончев директно размахаха пръст на харвардците да намалят сериозно претенциите, ако искат кабинет. 

„Разговорите не са в ледена епоха, няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете. Разговори може да има само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието. За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас ще замрази тотално държавата, призовавам ПП-ДБ за преосмисляне на всичко това, което изброих“, каза Габриел.

„Искам да се обърна към всички колеги и не искам това да бъде възприемано като някакъв ултиматум. По-скоро като приятелски съвет. Сменете подхода. Не може с 15% от народните представители да искаш да получиш цялата власт“, каза Томислав Дончев. Разбра се, че хората на Борисов искат повече министри и не желаят да ги изнудват.

 А „оня запис“ им е коз в ръката. 

Друга теория е, че от скандала със записите най-голяма полза има президентът. Той се изпокара с почти всички партии, а ползата за него от несъставяне на редовен кабинет е очевидна – да продължи да управлява служебно. Радев мълча упорито няколко дни, а после остро се скара на „Промяната“. 

Силите, които не искаха да имат правителство с втория мандат от самото начало, със сигурност са пуснали с радост аудиото на Руди. Кирил Петков също ги видя в президентството. Без да посочи директно Румен Радев. Самият Петков трябваше да търчи на пожар в чужбина, за да се извинява с балканския си чар на Урсула фон дер Лайен. 

Трета версия е, че Радостин Василев се е активирал под натиска на главния прокурор. „Промяната“ и ГЕРБ не могат да се гледат, но едно от нещата, за което си стиснаха ръцете, е именно  предсрочното отстраняване на Гешев.

 Той, естествено, хич не е доволен от това. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов със сигурност чака какво ще се случи с главния прокурор. Гешев вече писа до Конституционния съд и това може да обърне мача. Не е ясно какво още държи в ръкава си Гешев. Неговият заместник и враг Борислав Сарафов съобщи в телевизионно интервю, че главният прокурор се похвалил как има над 150 записа с магистрати и политици. Куриозното е, че поведението на Гешев още държи на повърхността старите му врагове от ПП-ДБ, тъй като поставя в шах Борисов.

В това е шансът за някакво правителство, колкото и недоверие да събере то след патакламата със записи и компромати. Въпросът е до колко ще бъдат овладени крайните настроения в двете основни партии. Борисов по-лесно би могъл да се справи с недоволните от подобен съюз като Атанасова и Добрев. Но в „Промяната“ има много хардлайнери, които не искат нито една отстъпка от състава на кабинета „Денков“. Според тях отстъпка пред Борисов ще занули партията на следващ вот.

В „Промяната“ се съмняват, че от самото начало Борисов е искал да ги затрие като партия, прегръщайки се с тях, а в същото време преговаря тайно за правителство с трети мандат. И ДПС, и ИТН изразиха готовност да го вземат, като направят една обща коалиция без „Промяната“ и „Възраждане“, но с „Демократична България“. Подобен сценарий също не изглежда лишен от логика.

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html