понеделник, 6 май 2024 г.

Бойко Борисов: Категорично няма да се откажа доброволно от имунитета си

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че няма да си даде доброволно имунитета. Софийската градска прокуратура предложи вчера на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета на лидера на ГЕРБ. Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства за извършено престъпление.

„Аз две години бях без имунитет. Категорично няма да си го дам доброволно сега, защото трябва да си сляп, за да не видиш какво се случва в момента“, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента Борисов и уточни защо: „Бих започнал от вчера – дали службите и министър Демерджиев вчера разбраха за мъртвите души, или за изтичането на секретна информация. Защо вчера? За да няма правителство“, каза още Борисов.

Припомняме, че прокуратурата поиска късно снощи имунитета на лидера на ГЕРБ и депутат в 49-ото Народно събрание Бойко Борисов.

Предложението е заради досъдебно производство, известно като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства за извършено престъпление по чл. 253 от НК от – пране на пари.

От Държавното обвинение посочват, че от събраните доказателства може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина.

На 25 май Борисов беше призован като свидетел по делото. Той се яви в прокуратурата, придружен от депутати от ГЕРБ и симпатизанти. След разпита адвокатът му Менко Менков коментира, че бившият премиер е бил разпитан като свидетел и няма нищо ново в зададените му въпроси. Ден по-късно беше разпитан и строителният предприемач Александър Сталийски.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html