понеделник, 29 април 2024 г.

Президентът връчи втория мандат за съставяне на правителство на Николай Денков

Снимка: БГНЕС

Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на „Продължаваме промяната – Демократична България“ акад. Николай Денков.

Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държава. Тук искам да заявя, че точно заради това, че е нецелесъобразно от моя страна да ви връча мандат след изтеклите записи и да поверя съдбините на България на лидерите на вашата партия, след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания заради торпилирането на българския суверенитет, каза държавният глава.

Конституцията гласи, че ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, в седемдневен срок, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

След връчването на мандата Николай Денков коментира, че България има нужда от стабилно правителство и работещ парламент. Проблемите като бюджета и приемането на законите могат да се решат със съставяне на редовно правителство.

Не мисля, че Конституцията предполага някой друг да дава съвети на НС, дали да избере правителство или не, каза Денков.

Напомни, че през 2021 г. също е било сменено ръководството на службите. Каза, че приема спокойно съветите на Радев.

Според него преговорите с ГЕРБ трябва да бъдат размразени и се надява през следващите дни разговорите да продължат. Ако другите ПГ кажат, че няма да участват – да се опитат да реализират третия мандат.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html