четвъртък, 28 март 2024 г.

Сайтовете на иранското президентство са атакувани от хакери

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В резултат на хакерска атака, на сайтовете, свързани с иранското президентство, днес са се появили изображения на двама лидери на изгнаническа опозиционна група, предаде Асошиейтед прес.

В други сайтове са се появили снимки, на които са задраскани лицата на иранския върховен лидер и на президента.

На профил в интернет се появи съобщение, за което се твърди, че е от група хакери, които поемат отговорността за хакването на сайтовете. По-рано този месец акаунтът, чието име в превод от фарси означава „Въстанете, за да ги свалите от власт“, заяви, че е хакнал сайтове, свързани с иранското външно министерство.

Иранските държавни медии и официални представители не са обърнали внимание веднага на предполагаемата атака, посочва АП. Журналисти от агенцията обаче установили, че на сайтовете са публикувани изображения на отдавна безследно изчезналия лидер на иранската изгнаническа опозиционна група „Муджахидин-е Халк“ Масуд Раджави, както и на съпругата му Марям. Двамата са публичните лица на групата.

На един от сайтовете бил публикуван лозунгът „Смърт на Хаменей Раиси – Да живее Раджави“. Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей и иранският президент Ебрахим Раиси бяха взети на прицел по подобен начин и при предишната атака по-рано през месеца.

Иран стана мишена на редица хакерски атаки на фона на засилващото се напрежение заради неговата бързо развиваща се ядрена програма, посочва АП. На прицел бяха взети сигналът на иранската държавна телевизия, бензиноколонки за субсидирано гориво и правителствени камери за наблюдение, включително в известен затвор.

„Муджахидин-е Халк“ не е отговорила веднага на запитване за коментар.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html