понеделник, 29 април 2024 г.

Исторически импийчмънт на главния прокурор на Тексас заради години злоупотреби

Контролираната от републиканците Камара на представителите на Тексас отстрани главния прокурор Кен Пакстън по обвинения в злоупотреба с обществено доверие и подкуп след гласуване в събота.

Въпреки годините на скандали и предполагаеми престъпления, Пакстън беше смятан за звезда сред републиканците и в средите на консервативното легално движение, според лондонския Гардиън.

Импийчмънтът потвърждава текущото отстраняване на Пакстън като главен прокурор в очакване на изхода от процеса в Сената на Тексас.

След импийчмънта републиканският губернатор Грег Абът е упълномощен да назначи друг на поста главен прокурор на този американски щат.

Пакстън беше смятан за един от най-изтъкнатите адвокати на Републиканската партия, но след вота на недоверие в Камарата на представителите на Тексас той ще бъде известен като третият служител в почти 200-годишната история на този американски федерален щат, който е бил подложен на импийчмънт.

60-годишният Пакстън осъди решението за импийчмънт и неговата служба посочи вътрешни доклади, които според него не са установили нарушение. Голямо мнозинство от представителите гласуваха за импийчмънта на главния прокурор на Тексас – 121 гласуваха за и 23 против.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html