събота, 27 април 2024 г.

Исторически втори тур на президентските избори в Турция

Избирателните секции в цяла Турция отвориха врати тази сутрин в 8 часа местно време, отбелязвайки началото на гласуването във втория тур на президентските избори в страната Това е първи балотаж в Турция, откакто Турция премина към унитарна президентска власт.

Над 64 милиона граждани с право на глас избират на втория тур между действащия президент Реджеп Тайип Ердоган, кандидат на Народния алианс, и кандидата на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу, съобщава агенция Anadolia.

191 885 урни бяха монтирани за избирателите в Турция.

Във втория тур на изборите право на глас имат още 47 523 избиратели, които междувременно са навършили 18 години.

На първия тур на изборите на 14 май Ердоган спечели 49,5 процента, а лидерът на турската опозиция Кемал Кълъчдароглу – 44,89 процента от гласовете.

Народният алианс на Ердоган, воден от управляващата Партия на справедливостта и развитието (Партия на справедливостта и развитието), спечели мнозинство в държавния парламент на първия тур.

Според съобщението на Върховната избирателна комисия на Турция, първите предварителни и неофициални резултати от втория тур на президентските избори ще бъдат публикувани същия ден, след затварянето на избирателните секции.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html