събота, 27 април 2024 г.

Ердоган може да спечели изборите в Турция, сочат данни на ново проучване

Снимка: БГНЕС

Ердоган може да получи 52,7 процента от гласовете на втория тур на изборите. Това сочат данни на анкета, извършена от социологическата агенция Конда, информират турските медии.

Проучването е извършено на 20 и 21 май в 34 големи окръга на Турция сред 3607 души. Анкетирани са били граждани в окръзи в различни части на страната, включително в Анкара, Истанбул, Измир, Адана, Анталия, Балъкесир, Бурса, Мерсин, Хатай, Къркларели (граничещ с България – бел. авт.), Диарбекир, информира изданието Дувар.

Като се има предвид разпределението и на гласовете на гражданите, които още не са решили за кого ще гласуват, Ердоган може да получи подкрепата на 52,7 процента от избирателите, а неговият съперник от опозицията Кемал Кълъчдароглу – 47,3 на сто от гласовете.

Проправителственият в. „Стар“ отбелязва, че агенция Конда е известна с това, че е близка до опозицията, затова проправителствените кръгове често гледат с подозрение на резултатите от нейните проучвания. Въпреки това сегашното допитване е показало, че „дори Конда признава лидерството на Ердоган“, отбелязва вестникът.

По-малко от процент не достигна на Ердоган, за да спечели на първия тур от президентските избори. Разликата между него и Кълъчдароглу бе около 5 процента.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html