петък, 29 март 2024 г.

„Промяната“ и „Демократична България“ сменят пет министри, ГЕРБ държат на МВР

Снимка: БГНЕС

Въпреки че „Продължаваме промяната – Демократична България“ дадоха заявка, че ще запазят структурата на кабинета, който вече представиха, най-вероятно ще издигнат други титуляри за министерствата на икономиката, земеделието, туризма, труда и спорта, научи „Офнюз“ от свои източници.

Досега се очакваше, че от ГЕРБ единствено Мария Габриел ще участва в проектокабинета, който ще бъде предложен с втория проучвателен мандат – като вицепремиер и външен министър. Тази сутрин обаче акад. Николай Денков коментира, че от ГЕРБ искат още министри, но че „Продължаваме промяната – Демократична България“ държат те да излъчат списъка. Той уточни, че преговорите все още текат.

Според информацията на „Офнюз“ няколко от познатите лица от „Продължаваме промяната – Демократична България“, които бяха в списъка – Асен Василев (финанси), Даниел Лорер (иновации), Радослав Рибарски (енергетика), Милен Матеев (правосъдие), Георги Гвоздейков (транспорт) – остават.

Смени се очакват в предложенията за министър на вътрешните работи (в първоначалния списък на „Продължаваме промяната – Демократична България“ – Андрей Янкулов), министър на икономиката (Юлиан Войнов), министър на труда и социалната политика (Иван Кръстев), министър на земеделието (Христо Даскалов) и министър на туризма (Гергана Кабаиванова).

От ГЕРБ все така настояват да получат министерския пост в МВР.

По-късно днес националните съвети на партиите в коалицията „Демократична България“ (ДБ) – „Да, България“, „Демократи за силна България“ и „Зелено движение“ – ще проведат национални съвети, на които ще решат дали да подкрепят проектокабинета „Денков-Габриел“. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов даде заявка, че коалицията ще подкрепи кабинета, за да се излезе от политическата криза, но без да участва в него със свои министри.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html