неделя, 28 април 2024 г.

Нашенци в Чикаго отбелязаха 24 май

Снимка: БНР

Нашенци в Чикаго също отбелязаха 24 май, съобщи БНР. Там се събраха много българи от града и близките райони. Денят започна с празничен парад, в който се включиха близо 30 училища, детски градини, културни центрове, танцови и музикални състави. След това прерасна в голям празничен концерт и пикник. Възрастните танцуваха, пяха, децата се надпреварваха в спортни игри.

Най-възрастният българин беше 93-годишната Дешка Беязова от Кубрат. Бившата акушерка живее при децата си от две години. „Много добре се чувствам и се радвам, че на този толкова хубав и голям празник толкова много българи са се събрали тука. В България е друго чувството. Тук е друго. Аз тук съм българка на чуждо място. Там съм у дома. Тук се радвам, че българите са се събрали, пък ние там сме си все българи“.

9-годишните Ема Страшимирова и Мартина Дойчева бяха в народни носии. И двете носят българското в себе си. Ема ходи в българско училище от 1-ви клас, а сега е в 4-ти клас. Любимата й приказка е „Снежанка“. Мартина също ходи в българско училище.

Преди 11 години, когато едно след друго се появяваха неделните училища в района на Чикаго, в МБУ, което тогава наброява около 200 деца, се хванаха и направиха манифестация. И деца, и родители се включват ентусиазирано тогава. Директорката на училището Живка Петрова:

„В продължение на 11 години правим манифестации и всъщност манифестацията е вече един от символите на МБУ, най-посещаваното събитие. През изминалата година решихме заедно с „Булдогс“, организация с идеална цел, да организираме събитието и го направим малко по-различно, и след манифестацията да направим пикник за родители и деца. Когато бяхме в доста напреднал етап от организацията на това събитие, от Генерално консулство ни попитаха дали могат да се присъединят към него и така бяха поканени и останалите организации, повече училища, за да стане събитието малко по-голямо. Името, разбира се, беше променено и от миналата година то се нарича Парад на България. През миналата година сме участвали много сериозно в организацията на доброволни начала. Тази година, доколкото знаем, организаторите са частна фирма“.

Но усещането в някои от участниците, че частна фирма се опитва да си присвои празника, носеше горчива нотка. Генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков:

„Миналата година взехме решение заедно с кмета на Елк Гроув Вилидж да бъдем организатори на това събитие, за да може всички български училища и всички български родолюбиви организации да покажем българите като едно единно цяло. Организацията, която организира това нещо, се казва Генерално консулство – Чикаго и кметството в Елк Гроув Вилидж“.

Снимка: БНР

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html