петък, 19 април 2024 г.

Телата на 18 афганистански мигранти, починали в камион в България, бяха върнати в родината им

Телата на 18 афганистански мигранти, починали при опит за нелегално преминаване през България, бяха върнати в столицата на Афганистан Кабул, съобщи говорител на министерството на външните работи на Афганистан, където талибаните взеха властта през август 2021 г., предаде Асошиейтед прес.

Българските власти откриха телата в тайно отделение под багажника на камион, превозвал дървен материал и изоставен на магистрала недалеч от София през февруари. Те потвърдиха, че всички тези мигранти са починали от задушаване, и задържаха седем души във връзка със смъртта им.

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов определи случая като най-смъртоносния инцидент с мигранти в България. Мигрантите са били „притиснати един към друг като в консервна кутия“, което е причинило бавната им и мъчителна смърт, добави той и определи случилото се като „изключителна човешка трагедия“.

Заместник-говорителят на афганистанското министерство на външните работи Зия Ахмад Такал заяви, че талибанското правителство на страната е платило за репатрирането на телата. Той обвини за забавеното им връщане българските правни процедури и „жестоките банкови ограничения“, наложени на Афганистан, след като талибаните взеха властта през август 2021 г. на фона на изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от страната.

Телата на починалите са предадени на техните семейства, уточни говорителят и призова афганистанците да не рискуват живота си по нелегални контрабандни маршрути.

Други 34 афганистански мигранти, намиращи се в същия камион, са оцелели, макар да са били обезводнени и премръзнали. Те са влезли в България от Турция с надеждата да стигнат до Западна Европа.

Откакто поеха управлението в Афганистан, талибаните наложиха мерки в съответствие със своето строго тълкуване на шериата – ислямското право. Те забраниха на жените да посещават обществени места и образованието на момичетата след шести клас. Международната общност осъди действията им, което доведе до по-нататъшна изолация на страната, която е изправена пред икономическа криза и заплашена от суша, отбелязва АП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html