петък, 26 април 2024 г.

Доц. Наталия Киселова: Бюджетът и изборите ще са изпитание пред ротационния кабинет

Местните, европейските избори или бюджетът могат да са изпитание пред ротационния кабинет. Това каза в ефира на Нова тв преподавателката по конституционно право доц. Наталия Киселова.

„Такъв модел на ротационно правителство има в Румъния, имало е преди 4 г. в Израел и в Ирландия. Има три различни опита, които могат да ни дадат политическа аргументация както в полза, така и срещу подобно разбиране“, каза още тя. Конституционалистът вижда начина на управление предимно чрез програма за управление на правителството.

„Най-коректният вариант е с решение на парламента за програма за управление на правителството“, обясни Киселова. Декларацията и политически документ, докато решението има и нормативни последици и ще може да се одобри и от групите, които не подкрепят правителството, поясни тя. Доц. Киселова изтъкна няколко „подводни камъни”, които би имал подобен ротационен кабинет, каквото бе вчерашното решение. „На първо място въпросът за доверието, който ще бъде поставен във всеки момент на изпитание. Става дума за две правителства – конституционната уредба е предвидила, че правителство се формира около министър-председателя. Затова в Израел са приели специален закон, който да уреди тези въпроси, но не са успели да избегнат връщането на предишната криза”, каза Киселова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html