вторник, 30 април 2024 г.

Втори ден продължава стачката на учителите в Румъния

Снимка: БГНЕС

Стачката на учителите в Румъния продължава втори ден.

Румънското правителство работи върху нормативните актове, които ще осигурят правната рамка за предлагане на стимули за начинаещи учители и такива от необлагодетелствани райони. Това съобщи говорителят на изпълнителната власт Дан Карбунару след срещата на премиера Николае Чука, председателя на Камарата на депутатите Марчел Чолаку и министъра на образованието Лиджия Дека с представители на сдруженията на родители и ученици на фона на общата стачка, организирана от служителите в системата на образованието. Очаква се наредбата да бъде внесена на заседанието на правителството в петък, съобщава сайтът Зиаре.

По време на днешните разговори премиерът Чука обеща, че кабинетът ще излезе с график за решаване на проблемите със заплатите, но че проблеми, трупани в продължение на 30 години, не могат да бъдат решени наведнъж. От своя страна образователните синдикалисти заявиха, че са готови да преговарят „по всяко време“, но за момента не са получили конкретен отговор на исканията си.

„Очакваме надеждна оферта от правителството. Нашите колеги вече не вярват на политиците“, каза Мариус Нистор, председател на Федерацията на синдикатите в образованието „Спиру Харет“, цитиран от Диджи24. Той твърди, че от миналата година синдикалистите са обръщали внимание за проблемите в системата, както на президента Клаус Йоханис, така и на председателите на трите партии, които са част от коалицията, но не са получили никакъв отговор.

Учителите в Румъния искат 16% увеличение на заплатите или първите 4000 леи на две вноски – 2000 леи на 5 юни и 2000 леи на 5 октомври.

Междувременно Асоциациите на студентите от четири румънски окръга – Букурещ и Илфов, Бакъу, Марамуреш и Тимиш, обвиниха правителството, че лъже, когато твърди, че е призовало студентите на дискусии.

„Студентските асоциации в страната не бяха поканени на консултациите. Смятаме, че тази лъжа идва с цел да изкриви общественото мнение относно стачката, нещо, което правителството многократно се опитва да направи през последните дни. Управляващите искат да използват децата, под предлог за национални изпити, за да антагонизират стачкуващите и да доведат до спиране на стачката. Молим правителството да спре с манипулацията“, отбелязват представителите на асоциациите на студентите, цитирани от Зиаре.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html