понеделник, 29 април 2024 г.

Володимир Зеленски пристигна в Хирошима за срещата на Г-7

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в японския град Хирошима за срещата на лидерите от Г-7, съобщи дипломатически източник, цитиран от Франс прес.

Самолетът на Френската република, с който Зеленски пристигна вчера в Саудитска Арабия за срещата на лидерите от Арабската лига, кацна на летището на Хирошима, констатираха журналисти от Франс прес.

Първоначално се планираше украинският лидер да участва в срещата посредством видеоконферентна връзка, но впоследствие той изрази силното си желание да присъства лично на срещата, се казва в изявление на японското външно министерство, цитирано от японската новинарска агенция Киодо.

„След като внимателно планирахме дневния ред на срещата и графиците, решихме, че ще проведем панел, посветен на Украйна с участието на лидерите от Г-7 и на президента Зеленски на последния ден от срещата“, се изтъква в изявлението на японското ведомство.

Зеленски ще участва като гост в панела, посветен на „мира и стабилността“. Планира се и негова среща с японския премиер Фумио Кишида, който е домакин на тазгодишната среща на Г-7.

Според източници, запознати с плановете на Зеленски, се очаква украинският лидер да посети и музея на Хирошима, в който са документирани разрушенията, причинени от атомната бомбардировка на града през 1945 г. и да положи венец на мемориал на жертвите от бомбардировката.

Наскоро Зеленски посети Италия, Германия, Франция и Великобритания за разговори с лидерите на тези страни, а вчера той посети и Саудитска Арабия, където взе участие в срещата на лидерите от Арабската лига. Според френски дипломатически източник Зеленски е пристигнал в Япония с френски правителствен самолет, отбелязва Киодо.

Японският премиер Фумио Кишида покани Зеленски да участва в срещата на Г-7 по време на визитата си в Украйна на 21 март, като по това време се е планирало участието на украинския лидер да е посредством видеоконферентна връзка, става ясно от изявлението на японското външно министерство.

Зеленски за последен път посети Япония през октомври 2019 г., за да присъства на церемонията по възцаряването на император Нарухито в Токио и за да разговаря с тогавашния японски премиер Шиндзо Абе, припомня Киодо.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html