четвъртък, 28 март 2024 г.

Ивайло Мирчев: Николай Денков може да представи друг състав на кабинет с втория мандат

Ивайло Мирчев, кадър БНТ

Възможно е предлаганият от „Продължаваме промяната – Демократична България“ за премиер с втория мандат – акад. Николай Денков да предложи друг състав на проектокабинет. Това заяви Ивайло Мирчев пред БНТ.

Той прогнозира, че проектокабинет на ГЕРБ, оглавяван от Мария Габриел, няма да мине в парламента и потвърди позицията на втората по големина парламентарно представена сила, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ.

Мирчев обясни, че вчерашната среща между ръководствата на ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ в председателския кабинет в парламента е била за препотвърждаване на позициите.

„Ако ГЕРБ считат, че е възможно с Габриел да съставят правителство и да направят някакви реформи, имат право да опитат, но аз не мисля, че в парламента това правителство ще мине. Не вярваме, че е възможно правителство на конституционната реформа с първия мандат, защото и политическите сили, които биха го подкрепили, не са тези, които биха извършили реална конституционна реформа“, посочи той.

Мирчев отхвърли хипотезите за евентуално „отлюспване“ на депутати в подкрепа на кабинета „Габриел“ или отсъствие от зала, за да се намали кворума при гласуването на първия мандат.

„Няма как да има тайно гласуване на кабинета „Габриел“. Винаги преди подобни гласувания започват слухове – едни няма да влязат, други били купени, но политическата цена, която ще бъде платена от политическата сила, която се опита да направи подобно нещо, ще е толкова висока, че не вярвам такова нещо да се случи“, каза той.

Според Ивайло Мирчев правителството на конституционната реформа, която предлага ПП-ДБ с втория мандат, не трябва да е коалиционно, а да има експертен характер – да е равно отдалечено от политическите сили, които биха го подкрепили.

„Възможно е да предложи Денков друг кабинет за втория мандат. Ние от „Да, България“ имаме решение на Националния съвет за правителство с експертен характер, защото в тази сложна обстановка политическо правителство не е добър вариант.

Това, което искаме ние да стане, е да стигнем минимум до нивото на Румъния и главния прокурор и съдебната система като стандарт на работа, да отговорят поне на румънското ниво. Там имаме над 100 депутати в затвора, имаме 20 министри и двама премиери и дори трима евродепутати. В България Гешев за три години не намери нито един министър, нито един депутат за каквото и да е прегрешение. Защо Гешев затри делото КТБ, което е най-голямата кражба в историята на страната? Защо с години бави аферата в Барселона с прословутата къща? „, заяви Ивайло Мирчев от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html