петък, 26 април 2024 г.

Пореден протест на опозицията срещу насилието в Сърбия

Снимка: „Фейсбук“

Тази вечер ще се проведе трети протест „Сърбия срещу насилието” в Белград след смъртоносните масовите стрелби от началото на месеца, съобщава агенция Бета.

Протестът, организиран от част от опозицията, настоява за смяна на членовете на регулаторния орган за електронни медии, на министъра на вътрешните работи Братислав Гашич, директора на Агенцията за сигурност и информация (БИА) Александър Вулин, както и да бъдат закрити медиите, които според организаторите разпространяват омраза, насилие и страх. Настоява се и за сваляне на предаванията, които насърчават насилие.

На 3 май в училище в Белград тийнейджър уби с пистолета на баща си осем ученици и охранител и рани още седем души. По-късно момиче почина от раните в главата.

Ден по-късно двадесетгодишен младеж стреля произволно по хора в две села южно от Белград, като уби осем души и рани 14.

На предишните два митинга десетки хиляди хора протестираха мирно. Тогава беше издигнато искане за насрочване на заседание на сръбския парламент, посветено на сигурността. Заседанието започна вчера и продължава днес, а на него присъства премиерката Ана Бърнабич и други представители на властта.

Бърнабич заяви, че след двете убийства на практика има директен опит за дестабилизация на Сърбия от страна на чуждестранни служби и повтори, че в Сърбия няма да има промяна на властта без избори.

Няма да има Майдан, властта няма да се сменя на улицата, а изборите са единственият механизъм, а ние няма да си държим постовете и оставките са най-малкият проблем. Да, можем да идем на избори, но няма да се допусне без избори да се смени властта, заяви премиерката, цитирана от Танюг.

След двете масови убийства властите започнаха акция за доброволно предаване на оръжие, а в училищата са изпратени полицаи.

Министърът на вътрешните работи Гашич каза днес в парламента, че от 8 май до 18 май в акцията са предадени общо 23 503 единици оръжие и над милион единици муниции.

Миналата седмица сръбският президент Александър Вучич насрочи митинг за 26 май, като намекна, че цялото правителство може да подаде оставка и да има предсрочни избори през септември.

Днес той ще присъства на митинг в град Панчево, който ще започне по-същото време, когато и протестът на опозицията в столицата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html