събота, 20 април 2024 г.

Турция не подкрепя членството на Швеция в НАТО

Снимка: БГНЕС

Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция не може да гледа положително на членство на Швеция в НАТО, предаде СиЕнЕн.

Турция, която има втората по големина армия в НАТО, блокира членството на Стокхолм в алианса, обвинявайки го, че укрива бойци от поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

Докато шведските власти продължават да позволяват на лица, свързани с терористичните групировки, да се разхождат свободно в Швеция, ние не можем да гледаме благосклонно на членството на тази страна в НАТО, заяви Ердоган.

В момента не сме готови за Швеция, защото една страна членка на НАТО трябва да има твърда позиция, когато става въпрос за борба с тероризма, каза още Ердоган.

Швеция отказва многократните искания на Турция да екстрадира лица, които Анкара определя като терористи, с аргумента, че въпросът може да бъде решен само от шведските съдилища.

След ратификация на турския парламент Финландия официално се присъедини към Алианса на 4 април, но Турция все още се колебае по отношение на членството на Швеция. Според Анкара Стокхолм трябва да предприеме по-конкретни стъпки в борбата с тероризма, за да бъде приета в НАТО.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html