събота, 27 април 2024 г.

Хенри Кисинджър: Украйна трябва да бъде приета в НАТО, защото има най-добрите оръжия и най-малко опитното ръководство

„Украйна трябва да бъде приета в НАТО, защото се превръща в страната с най-добрите оръжия в Европа и най-малко опитното ръководство“, каза бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър в интервю за Economist.

„Това, което европейците казват сега, според мен е невероятно опасно. Европейците казват, че не ги искат в НАТО, защото са твърде рискови, но ще ги въоръжат добре и ще им дадат най-доброто оръжие. „Сега въоръжихме Украйна до такава степен, че тя ще стане най-добре въоръжената страна с най-малко стратегически опитно ръководство в Европа“, каза Кисинджър.

Той смята, че конфликтът между Русия и Украйна ще приключи приблизително на същите позиции, които са заемали преди 24 февруари 2022 г., и се опасява, че Украйна може по-късно да се опита да си върне териториите, контролирани от Русия от 2014 г. с военни средства.

Кисинджър предположи, че светът ще получи „една недоволна Русия, но също и недоволна Украйна, ако специалната операция завърши не в полза на Москва“.

Хенри Кисинджър добави, че Западът може да обмисли два варианта за осигуряване на мир в Европа. Първо, да приемем Украйна в НАТО, второ, да започнем сближаване с Русия, за да създадем стабилна граница в източната част на региона.

„В името на европейската сигурност е по-добре Украйна да е в НАТО, където тя не може да взема решения по териториални претенции на национално ниво“, заключи бившият държавен секретар на САЩ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html