петък, 29 март 2024 г.

Едва едно от петте най-скъпи овчи сирена на пазара съдържа само овче мляко

СНИМКА ANTENI.INFO

Само едно от пет изследвани и предлагани на пазара овчи сирена наистина съдържа само овче мляко, останалите са произведени от мляко – смес от овче и краве. Това информират от „Сдружение за достъпна и качествена храна“ след направени тестове в акредитирана международна лаборатория, съобщава БНР. Пробите са изследвани след сигнали от потребители и са финансирани от сдружението.

Това, според сдружението, въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт едно от най-високите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко. Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва. Тоест конкретните производители на овчи сирена получават в пъти по ниска като себестойност продукция.

Част от потребителите купуват именно овче сирене заради алергии или по лекарско предписание и при тях наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми, посочват експертите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html