петък, 26 април 2024 г.

Председателят на ВАС: Нямат правно основание да отстранят Иван Гешев

Снимка: БНТ

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков обяви, че нямат правно основание да отстранят предсрочно от постовете им Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, съобщи Нова нюз.

„Искам да знаете, че това което се случва последните дни и седмици, по никакъв начин не помага за повишаване на авторитета на съдебната власт. Точно обратното. В качеството си на председател на Върховен административен съд и член по право, по отношение на започнатата от Висшия съдебен съвет процедура по чл. 175 от Закона за съдебната власт, аз няма как в момента да казвам каквото и да е становище, защото съм част от решаващия орган. Тази процедура е достатъчно публична и всички вие ще имате възможност през цялото време да видите какво се случва и как се случва. Ние в момента сме във фаза започнала процедура и твърдение на вносителите за нарушение на служебните задължения“, каза Чолаков.

„Тоест, ние още не сме провели редовността и допустимостта на тази процедура съответно, и следва да бъдат събрани съответно доказателства и чак тогава може да се вземе становище по същество. Няма как да не се спра и на декларацията, която беше вчера разпространена от Съюза на съдиите. В тази декларация се правят две конкретни искания към членовете на ВСС. Първото е временно отстраняване от длъжност на тримата участници“, допълни Чолаков.

„Аз много бих благодарен на колегите от Съюза, да ми кажат на какво правно основание ние можем да извършим това. В Закона са разписани само две хипотези за временно отстраняване от длъжност. Първата хипотеза е, ако има повдигнато обвинение за извършено тежко умишлено престъпление, а знаете, че такова засега няма. Второто е при висящо дисциплинарно производство. Съответния дисциплинарен състав по това решение излишно заяви, че това производство 175 не е дисциплинарно. Затова ние нямаме никакво правно основание да предприемем тази процедура по отстраняване на тримата участници“, допълни Георги Чолаков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html