четвъртък, 25 април 2024 г.

Социолог: Ердоган ще спечели най-малко 53 на сто от гласовете на балотажа

Снимка: БГНЕС

Реджеп Тайип Ердоган ще спечели най-малко 53 на сто от гласовете на втория тур от президентските избори на 28 май, прогнозира ръководителят на агенция Оптимар Хилми Дашдемир в предаване на телевизионния канал ТВНЕТ.

Дашдемир отбелязва, че съперникът на Ердоган Кемал Кълъчдароглу се е явил на изборите с големи очаквания, но опозицията не е успяла „добре да разчете процеса“.

Според социолога малките партии в опозиционния Национален алианс, издигнал за кандидат Кълъчдароглу, не са осигурили принос за коалицията, а напротив, претърпели са загуби.

„Те нямат дори един на хиляда гласа, а ще бъдат представени в парламента“, посочва Дашдемир, имайки предвид системата на разпределение на местата в парламента сред партиите, обединени в коалиции на парламентарните избори.

Ръководителят на агенция Оптимар, близка до управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и президента Реджеп Тайип Ердоган, изтъква още, че победителят на тези избори е Ердоган.

„Когато Партията на справедливостта и развитието (ПСР) беше създадена, тя получи 34 процента от гласовете, а днес подкрепата ѝ е увеличена с 1 процент и тя получава 35 на сто от гласовете. Когато погледнете парламентарната аритметика, Ердоган побеждава с голяма разлика“, допълни Дашдемир.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html