събота, 27 април 2024 г.

Литовският парламент обвини комунистите за депортациите в Сибир

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Литовският парламент прие резолюция, с която обвинява комунистическата партия на страната за депортирането на литовци в Сибир и други отдалечени региони на тогавашния Съветски съюз, съобщи канцеларията на Сейма, цитирана от БТА.

Текстът бе подкрепен от 97 депутати, трима се въздържаха, а един гласува „против“. „Отговорността за геноцида срещу литовската нация е не само на ръководството на СССР в Москва, но и на Комунистическата партия на Литва (КПЛ), която предварително е планирала и съзнателно е изпълнявала действия, които може да се приравнят към изтребление на жители на Литва“, заяви от трибуната на парламента Аудронюс Ажубалис, който е един от инициаторите на резолюцията.

Документът е посветен на 75-ата годишнина от операция „Пролет“, проведена в периода 22-23 май 1948 година. Твърди се, че тогава от Литва са били депортирани около 40 000 души, за да бъдат отслабени и разбити групировките на антисъветската съпротива в страната.

Създадената през 1918 г. КПЛ е забранена в наши дни. В периода между 1926 и 1940 г. тя действа в нелегалност. През 1989 г. КПЛ излиза от състава на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС). През 1990 г. тя приема името Литовска демократическа партия на труда. След Августовския пуч в Москва през 1991 г. Литва забранява дейността на всички партии, които изповядват комунистическа идеология.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html