вторник, 30 април 2024 г.

СДВР и Столична община предприемат мерки за безпроблемното протичане на баловете

Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) и Столична община (СО) предприемат строги мерки за безпроблемно протичане на баловете. „Заедно със СДВР искаме да осигурим нормалното и безпроблемно протичане на абитуриентските балове“, каза директорът на дирекция „Сигурност“ на Столична община (СО) Кристина Лазарова. Нашата цел е да осигурим на младите хора празник, а не да се превръщаме в институции, които само санкционират и пречат на децата да празнуват, искаме те да изкарат празника живи и здрави, но от това да не страдат и гражданите и гостите на столицата, обясни Лазарова.

Тя допълни, че е забранена употребата на пиротехника в района на храмовете, като даде за пример вчерашния ден, в който тези правила са нарушавани от абитуриентите. Директорът припомни, че има и правила за употребата на райски газ, който води до опасност за здравето на младежите и на всички околни, предаде БТА.

По думите на Лазарова след вчерашния ден пред патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ се забелязани големи купчини отпадъци. Тя апелира младежите да бъдат отговорни и да не оставят боклук след себе си. За тези мерки контролиращ орган ще бъдат колегите от СДВР, каза Лазарова. И допълни, че в контрола ще се включат и екипите от Общинска полиция, както и столичното видеонаблюдение, за да могат да реагират адекватно и навреме.

Заместник-директорът на СДВР старши комисар Георги Алексиев каза, че основната им задача е празникът да остане празник. По думите му в тази връзка от СДВР са предприели мерки, започвайки от пътния травматизъм, има засилени проверки от „Пътна полиция“ и „Охранителна полиция“. Комисарят обясни, че в мерките за сигурност се включват и цивилни екипи, които ще наблюдават придвижването на празнуващите абитуриенти. Те ще подават информация и на колегите си от „Пътна полиция“, за да може в момента, в който се констатира нарушение, да се санкционира, посочи още Алексиев.

По думите на заместник-директора на СДВР ще има засилени мерки и контрол за употребата на наркотични вещества и алкохол. В районите на заведенията, където се провежда празника, ще има засилено полицейско присъствие като след това ще има отново проверки на водачи за алкохол и наркотични вещества – когато тръгват от заведенията, обясни още той. „Във връзка с изминалия ден апелираме в района на храм-паметник „Александър Невски“ да няма използване на пиротехника“, призова Алексиев. И обясни, че само за вчерашния ден има връчени 10 призовки за лица използвали пиротехнически изделия, които днес трябва да се явят в съответното районно управление и да бъдат санкционирани съгласно законодателството.

Комисарят призова гражданите и обществото да бъдат активни в подаването на сигнали, когато забележат нарушения на обществения ред.

Инспектор Милен Писаров от сектор „Контрол на общоопасните средства“ при СДВР поясни, че употребата на пиротехнически изделия в районите на храм-паметници и манастири е забранена със закон, като санкцията за първоначално нарушение е от 500 до 2500 лева, а при повторно – от 3000 до 8000 лева.

Нямаме статистика по отношение на нарушенията на пътя, но най-често наблюдаваните от колеги нарушения са за липса на обезопасителен колан – както на водача, така и на пътниците, посочи началникът на отдел „Пътна полиция“ в СДВР комисар Николай Крушарски. И допълни, че за това нарушение санкцията е 50 лева. Непоставянето на колан води до следващо нарушение, което ние всички виждаме – излизане през прозорците на автомобила, за което абитуриентите също ще бъдат санкционирани, посочи Крушарски.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html