петък, 26 април 2024 г.

Политико: Европейският съюз ще трябва да избира между Украйна и Турция

Членството на Украйна в Европейския съюз може да накара Европейския съюз да се откаже от идеята за членство на Турция в организацията, пише Политико.

Подчертава се, че поради това за някои членки на ЕС ще бъде облекчение, ако Реджеп Тайип Ердоган спечели втория тур на президентските избори в Турция, а не неговият опозиционен съперник Кемал Кълъчдароглу, който е за по-тясна интеграция с ЕС .

„В един момент ще трябва да обявим, че Украйна и Западните Балкани ще влязат последни в ЕС. Немислимо е ЕС да може да приеме и Турция и Украйна, защото пазарът няма да издържи“, каза неназован високопоставен европейски служител.

Според вестника най-вероятно лидерите на страните от ЕС ще започнат официално преговори за членство с Украйна на срещата на върха през декември.

На 28 февруари 2022 г. президентът на Украйна подаде молбата за членство на Украйна в ЕС. Киев получи статут на кандидат през юни. Европейската комисия заяви през февруари 2023 г., че Украйна като цяло все още е на първоначалното ниво на подготовка за членство. През април ЕК заяви, че няма преки пътища за влизане на Украйна в ЕС.

На 14 май в Турция се проведе първият тур на президентските избори, където Ердоган спечели 49,51 процента от гласовете, а опонентът му, опозиционният лидер Кемал Кълъчдароглу – 44,88 процента. Вторият тур е насрочен за 28 май.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html