събота, 27 април 2024 г.

Мустафа Карадайъ: Личен избор на Гешев е дали ще си подаде оставката

Снимка: БГНЕС

Нямах възможност да видя случилото се пред камерите, ще го погледна. мисля, че е личен избор дали Иван Гешев ще подаде оставка. Аз самият очаквания не съм имал. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред медии след срещата с ГЕРБ-СДС.

„Онова, което вие няколко години се опитвате да правите като интерпретация когато ДПС има някаква позиция, явно произвежда такива резултати. ДПС, обърнете се назад и погледнете, когато сме говорили за реформи в съдебната система, когато е имало политически оценки към други независими органи и власти в държавата, при нас винаги позицията е била принципна и винаги сме се опитвали да подредим темата съгласно конституцията“, обърна се той към медиите.

Иван Гешев скъса оставката си

„Има си компетентни органи, има разделение на властите. Всеки орган да си поеме отговорността“, категоричен е той.

„Обикновено някои от вас, които са се опитвали да правят внушения в публиката, са се опитвали тези принципни позиции да ги персонализират. Явно пък някои от персоните са ги възприели не като принципни позиции в защита на държавността, а персонално. Тук не става въпрос за персонални оценки. Нашата оценка в конкретния случай добре я знаете – казахме, че има компетентни органи. Ние сме онези, които трябва да направят съдебната реформа, вкл. и с промени в Конституцията“, смята още той.

„Оставката е личен акт. Когато аз ще подавам или пък няма, изборът е личен. По тази тема толкова“, допълни още Карадайъ.

Той заяви, че задължение е на главния прокурор, съгласно правилника на НС, периодично да се явява в комисията по правни въпроси, и в зала в НС за изслушване.

„Имало политическо влияние, видите ли, от Борисов, казал Гешев. Колеги, нека говорим факти“, каза още той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html