петък, 3 май 2024 г.

Молдова напусна ОНД

За 30 години в ОНД Молдова не можа да си върне суверенитета в Приднестровието.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG.

Република Молдова се оттегли от Общността на независимите държави обяви председателят на парламента Игор Гросу, съобщи БНР.

„След 30 години стана пределно ясно, че членството на Молдова в структурите на ОНД не ни помогна да решим приднестровския конфликт, не ни помогна да изведем руската армия от територията на Република Молдова, не ни защити от икономическо ембарго в най-сложните времена. Членството в ОНД не ни защити от енергийно изнудване посред зима, от заплахи и официални изявления, враждебни към независимостта и суверенитета на Република Молдова. Членството в ОНД не защити страните членки от военни нападения, войни и незаконна окупация на суверенни територии. След като една от страните основателки на ОНД, Руската федерация, варварски нападна друга държава основателка, Украйна, окупирайки нейни територии и убивайки нейни граждани, тази организация вече не може да се нарича общност“, заяви Игор Гросу, пред „Радио Молдова“.

Председателят на Народното събрание заяви, че това е първата стъпка и че постепенно всички споразумения, подписани от Молдова в рамките на ОНД, ще бъдат оценени и своевременно ще бъдат взети допълнителни решения и декларации.

„Моето послание към нашите граждани е просто. Република Молдова е независима, призната държава, уважавана от приятели и съседи, свободна да взема суверенни решения. Ние имаме решимостта и отговорността да се отдалечим от източника на злото, източника на бедността, източника на войната и разрушението. За 30 години ние показахме, че искаме демокрация, свобода и просперитет у дома. Стъпка по стъпка правим това, което нашите граждани очакват от нас, осигуряваме на децата си стабилно, проспериращо и изпълнено с възможности бъдеще, европейско бъдеще“, заяви още Игор Гросу.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html