четвъртък, 2 май 2024 г.

ИТН се обявиха за рестриктивен бюджет

Снимка: БГНЕС

Нов бюджет с необмислени харчове, задължаващи българите, няма да подкрепим, съответно няма да подкрепим и такъв тип правителство. Това заяви председателят на парламентарната група (ПГ) на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов на среща в парламента с кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

Той посочи, че с БСП се разминават по темата за бюджета и ГЕРБ-СДС имат изключително тежка задача да разговарят със социалистите за това. Ние сме дясно мислещи, за да бъдем заедно в едно управление, трябва да има ясна програма във финансов план, подчерта Йорданов. От ИТН се обявиха за рестриктивен бюджет в известна степен, за овладяване на инфлацията и на задаващата се дългова криза. Не е добре да се върви по път, по който ще има широки пръсти на съответния финансов министър и висок бюджетен дефицит, допълни Йорданов.

Когато си говорим за бюджета, сме наясно, че, за да влезем в детайли, трябва да има правителство, заяви Мария Габриел. Но дефицит от три процента е напълно постижим за бюджета за 2024 г., защото знаем, че имаме една голяма цел, свързана с еврозоната, добави кандидатът за премиер. Това, което имаме като ангажимент, е да не бъдат орязани социалните плащания, посочи тя.

В началото на срещата кандидатът за премиер предложи и на ИТН експертно правителство с ясен времеви хоризонт от една година, защото това време е достатъчно да се видят резултати и да се покаже, че формулата е работеща и може да бъде една много стабилна основа.

Габриел смята, че лицата в кабинета, който предлага, трябва да са признати в своята експертиза и да водят обективно, с ясна визия, поверените им институции.

На свой ред председателят на ПГ на ИТН потвърди необходимостта от редовен кабинет, а министрите да бъдат експерти в сферите, които ще оглавяват, но в същото време заяви, че е много важно и каква програма ще изпълняват. Винаги сме казвали, че в изпълнителната власт трябва да има експерти, а не политически лица, лидери, подчерта Йорданов. Той добави, че има лидери, които мечтаят да са министри или министър-председатели, но това изкривява отношението между изпълнителната и законодателната власт.

На срещата с ИТН Мария Габриел потвърди, че търсят широка подкрепа. Тя смята, че, ако има диалог и откритост, то те са предпоставка за публична подкрепа около ясно очертани приоритети.

Ние сме най-малката политическа партия и математиката за съставяне на правителство излиза и без нас, заяви председателят на ПГ на ИТН. Можем да дадем подкрепа без идеологически обвързаности на всяка една политическа партия в този парламент, стига предложенията и посоката на развитие да бъдат правилни, посочи той. Така че не ни разглеждайте като безусловна подкрепа, още нямате подкрепа и що се отнася до икономика и финанси, ви чакат тежки разговори, заяви Тошко Йорданов. Той добави, че и БСП, и „Продължаваме промяната“ са доста по-левичарски настроени. Ние няма да подкрепяме безогледно харчене на държавния бюджет, защото резултатът ще бъде ужасен, допълни Йорданов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html