понеделник, 29 април 2024 г.

НАТО няма да оптрави покана за членство към Украйна на срещата във Вилнюс

Няколко седмици преди годишната среща на върха във Вилнюс в страните-членки на НАТО са в ход засилени дискусии за определяне на следващите стъпки по пътя на украинското членство в организацията. Но въпреки общата позиция сред държавите, Алиансът няма да отправи официална покана за членство към Украйна на срещата на 11-12 юли в литовската столица, съобщава американският вестник Вашингтон полст, цитиран от агенция Фокус, като се позовават на официални лица.

Въпреки това страните от НАТО обсъждат възможността за засилване на взаимодействието с Киев и потенциалното определяне на условията за влизането на страната в западния военен съюз. Позовавайки се на източници сред официални лица, изданието съобщава, че „сред 31-те членове на Алианса, въпреки призивите на Киев, има консенсус, че НАТО по време на срещата на 11-12 юли няма да изпрати на Украйна официална покана за присъединяване“.

По данни на вестника „източноевропейските страни искат конкретни действия към тази цел, включително потенциални ангажименти по отношение на времето за влизане на Украйна, докато САЩ и някои западноевропейски държави се застъпват за по-малки стъпки“. Уточнява се, че „те може да включват бюрократично надграждане на орган между НАТО и Украйна или решения за по-нататъшно разширяване на техническата подкрепа на НАТО за отбранителния сектор на Украйна“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html