петък, 26 април 2024 г.

Осветиха първия български православен храм в Южна Африка

Снимка: БТА/БНР

В Република Южна Африка беше осветен първият български православен храм. Църквата носи името на небесния покровител на България „Св. Иван Рилски“. На церемонията в южноафриканския град Мидранд, близо до Йоханесбург, присъства и президентът Румен Радев, съобщи БНР.

Държавният глава се обърна към сънародниците ни: „Днешната среща и събития за нас са най вълнуващите. Искам да благодаря на всички вас, на нашата общност за вашия възрожденски устрем в това родолюбиво дело да положите усилия за набирането на средства, за вашия самоотвержен дългогодишен труд да изградите този православен храм, тази светиня. Храмът е факт с подкрепата на няколко български правителства, дължим този храм и на нашите приятелски отношения с Република Южна Африка и с православната ѝ църква.“

В словото си след освещаването на храма президентът подчерта, че България се ползва с доверие в Южна Африка заради успехите на българите там. Държавният глава благодари на сънародниците ни, че и на хиляди километри от Родината продължават да пазят българската култура, дух и традиции.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html