събота, 4 май 2024 г.

Червени евродепутати срещу коалиция на БСП с ГЕРБ

Сергей Станишев
Снимка: БГНЕС

Червени евродепутати се обявиха срещу коалиция на БСП с ГЕРБ, съобщи БТА. „С български евродепутати социалисти заедно се подписахме под обръщение БСП да не влиза в „този капан“, каза Сергей Станишев.

„При 9% доверие от избирателите няма как да не бъдеш резервната гума на едно управление, което е дясно“, коментира бившият соцлидер и припомни, че вече са били в такава коалиция с четири партии. „Цялата идентичност на БСП последните 12-15 години е като противопоставяне на модела на ГЕРБ, как да го прегърнеш, тогава с какви очи ще се явим пред избирателите на местните избори и по-нататък“, добави той.

„Моята лична оценка за работата на Мария Габриел като еврокомисар е позитивна“, каза Станишев, но добави, че дали ще събере достатъчно подкрепа в Народното събрание е друг въпрос. По думите му най-естествена е коалицията между ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Ръководителят на Делегацията на европейските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов коментира, че някои хора в ръководството на БСП имат нагласа да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ-СДС, но според него, мнозинството от редовите партийни членове биха се възпротивили на това. Витанов смята, че с кандидатурата на Мария Габриел за премиер Борисов веднъж тества общественото мнение, втори път разчита на международна подкрепа, защото тя се ползва с авторитет и, ако не състави правителство, демонстрира, че е положил максимални усилия за сътрудничество. „Смятам, че има нагласи ръководството на БСП да го подкрепи и да го подпечата и институционализира с фалшив плебисцит“, каза евродепутатът. Можете да го наречете експертен кабинет, на националното спасение, то замаскира един неприемлив за българската левица компромис, смята Витанов.

Попитан има ли договорки за министерски постове, той каза, че „през ръка“ чува за „пазарлъци като на Женския пазар или на битака“. „Със сигурност, хората, които са ангажирани по-специално с вътрешната политика, могат да ви кажат, но съм чувал, че за две-три министерства сме готови да се продадем“, допълни Витанов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html